Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път българчетата в странство ще разгледат виртуално Панорамата в Плевен

Панорама у нас „Плевенска епопея 1877“
Снимка: Латинка Светозарова

Над 100 българчета от неделното училище в Неапол точно в 11:00 часа ще посетят единствената Панорама у нас „Плевенска епопея 1877“. Тяхната екскурзия е виртуална и се прави за първи път след проявения голям интерес от общности във всички краища на света.

В чест на Националния празник - 3 март вече са определени онлайн посещенията и за  деца  на наши сънародници от Дъблин - Ирландия, Кралство Мароко, от испанските градове Барселона, Паленсия и Тарагона, от Брюксел -Белгия, Атина - Гърция.

Вълнението на всички е обяснимо. Това е първата виртуална екскурзия, тя е различна и ще покаже не само уникалния историко-художествен музей, но и ще даде възможност на децата да зададат своите въпроси. Днес в Панорамата ще ги разходи Валери Какачев, екскурзовод, но и журналист, интересен писател и драматург.


Стефка Григорова, директор хуманитарни дейности в Общината казва, че вълнението на нашите сънародници е трогнало всички, след Неапол пристигат писма от цял свят.

Освен за конкретните исторически факти, сладкодумният и пълен със знания Валери Какачев ще им разкаже и малко известни и любопитни истории.


Всичко е готово за първата виртуална екскурзия за българчетата, които живеят в Неапол, едно различно връщане в Родината, към миналото на българския народ в навечерието на 3 март, очакват ги с нетърпение точно в 11:00 часа. И екипът, който организира виртуалната екскурзия също пожела здраве и до нови срещи в Плевен , скоро.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!