Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частични избори се проведоха за 10 кметства и 2 общини

| обновено на 01.03.21 в 02:25
Снимка: БГНЕС

Кметове на 10 кметства и на 2 общини се избират днес на частични избори. Разкритите секции са общо 57 , като броят на избирателите по списък е 17 538.

В Баните и в Мъглиж се избират кметове на общини. Вотът за кметове на кметства е в Слънчево, община Аксаково; Боян, община Венец; Пудрия в община Криводол; Славовица в община Долна Митрополия; Поточарка в община Крумовград; Трояново, община Камено; Калейца в община Троян, кметство Мъглен, община Айтос; Николаево, община Плевен и Стежерово в община Левски.

ГЕРБ спечели  частичните местни избори в с. Пудрия, община Криводол. С 337 гласа срещу 66 за опонента му Дилян Димитров от ВМРО- БНД, от общо 413 гласували, кандидатът на партията Цветан Андров е избран за кмет. Министърът на регионалното развитие и благоустройството и областен координатор на ГЕРБ - Враца Петя Аврамова написа по този повод в профила си във фейсбук: "Когато се работи с мисъл за хората, резултатите са видими!"

ГЕРБ спечели на първи изборите в Мъглиж и с. Слънчево. 

В кметство Слънчево (община Аксаково) Красимир Михалев е получил 82% от гласовете.

Д-р Душо Гавазов, издигнат от ПП „ГЕРБ“, е новият кмет на Община Мъглиж. Той получи 58,99 на сто от гласовете на избирателите. На второ място е Златко Острешев, кандидат на Местната коалиция „ДБГ- Движение 21- НДСВ", на трето място е кандидатът на Коалиция "БСП за България" Меглена Филипова. 51-годишният д-р Душо Гавазов от 2011 г. е бил зам.-кмет на Мъглиж.

В област Плевен се състезават 15 кандидати за три кметски места в селата Николаево, Славовица и Стежерово. Изборният ден приключи без установени нарушения. 

На балотаж в село Стежерово се явяват кандидатът на БЗНС Диан Димитров и на "БСП за България" Пепа Костова. Надя Георгиева, председател на ОИК "Левски" заяви:

"На БЗНС са 96, а на БСП са 56 от общо гласували 233-ма". 

Балотаж ще има и в село Славовица, община долна Митрополия, заяви председателят на ОИК Йорданка Илиева. Той ще е между Галя Игнатова, издигната от Движение България на гражданите, която спечели 121 гласа или 31.4%  и Георги Георгиев от ГЕРБ с 92 гласа - 27.7%.

На частичните избори за кмет на кметство Николаево в община Плевен е избран Георги Мончев, издигнат от ПП „Републиканци за България“.  За него са гласували 260 избиратели. Изборите са преминали спокойно, без сигнали за нарушения. Гласували са 71 на сто от имащите право на вот. Останалите четирима кандидати са получили: Валя Орозова, ПП „Движение България на гражданите“ -  67 гласа, Илю Николов, Коалиция „БСП за България" - 61 гласа, Красимира Симеонова, ПП „ВМРО – БНД“ - 18 гласа, и Цветослава Иванова, ПП Воля - 6 гласа.

В смолянската община Баните не успяха да изберат кмет на първи тур, съобщи кореспондентът на БНР. При 100 процента обработени протоколи резултатите посочват, че ще има балотаж следващата седмица между кандидатите на ГЕРБ и ДПС. Павлин Белчев /ГЕРБ/  събра подкрепата на 1100 избиратели - 42.83 процента от гласовете. Кандидатът за кмет Ферад Емин /ДПС/ е подкрепен от 811 избиратели - 31.58 процента от гласовете.

Третият кандидат Дияна Фиданова /Републиканци за България/ отпадна от надпреварата. Тя има 651 гласа - 25.35 процента от гласовете.

Действителни в община Баните са 2562 гласа. Избирателната активност беше рекордно висока - 72.42 процента.

След проверка на прокуратурата по-рано днес стана ясно, че няма достатъчно данни за образуване на досъдебно производство за купуване на гласове, каза окръжният прокурор на Смолян Недко Симов:

"Във връзка с по-засиленото внимание от страна на гражданите, са подавани сигнали, които касаят, да кажем огнестрелно оръжие, единият сигнал. Проверен е сигналът, налице е разрешително за това или присъствие на определено лице, за което се знае, че е представител на някои от политическите от района на Баните, което си е напълно в реда на Изборния кодекс, така че такива сигнали, но те не касаят деяние, което представлява престъпление по раздела правата на гражданите".

Председателят на Общинската избирателна комисия Митко Огнянов разказа:

„Секциите са 16, плюс една подвижна. Предвидени са в секционните комисии достатъчен брой ръкавици, достатъчен брой маски, химикалки за всеки гласуващ ще има. Ползваме, разбира се, методическото ръководство на Министерството здравеопазването и спазваме всички мерки, всичко е направено. От предварително заявените членове на комисии седем човека бяха променени, направихме промените…Лично аз се ваксинирах. Общо от комисиите са 12 души – толкова изявиха желание, с първа доза, на 12 всички сме с втора доза“, каза председателят на Общинската избирателна комисия в община Баните.

И тези избори се провеждат по здравен протокол, предоставен от Министерството на здравеопазването. Таня Цанева, говорител на ЦИК, обясни:

„С използване на лични предпазни средства. На входа постелки с дезинфектант, физическа дистанция. Дори в една от общините изискват и да се попълни декларация от членовете на секционната комисия, че нямат симптоми на Covid-19.Организиран е ред да не се допуска струпване, поставени са табели с инструкции за правилна хигиена на ръцете, правилно носене на лицеви маски“.

Заради многото заявки към подвижната избирателна кутия за хора с увреждания в община Баните тя е започнала работа от 6:00 сутринта. 

В област Варна 

Кандидатът на ГЕРБ Красимир Михалев печели частичните местни избори в аксаковското село Слънчево. Той получава 357 гласа от общо гласувалите 435 души. За кандидата на "БСП за България" Мария Данкова са гласували 37 души, а третият претендент - Добринка Йорданова от "Републиканци за България", е получила 29 гласа. Двама души са отбелязали своя вот в графата "Не подкрепям никого". Недействителните бюлетини са 10.  В частичните избори гласуваха 435 души от 765 по избирателен списък, а активността беше 56,86 процента.  Изборният ден протече без нарушения.

Кандидатът на Коалиция "БСП за България" Татяна Стойкова спечели изборите в троянското село Калейца, предаде кореспондентът на БНР в ЛовечЗа нея гласуваха почти 63 на сто от упражнилите своя вот 259 местни жители, при избирателна активност близо 56 на сто . Другият кандидат за кметското място беше Изолда Терзиева от ВМРО.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!