Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще има ли нова община Обзор

| обновено на 28.02.21 в 15:58
Снимка: Даниела Костадинова

Местен референдум за отделянето на град Обзор и още 6 селища от община Несебър се провежда днес. 2 114 са жителите, които имат право да гласуват по постоянен и настоящ адрес. Те дават отговор на въпроса: „Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център гр. Обзор“.

Инициативата за обособяването на нова община обхваща град Обзор и селата Баня, Емона, Приселци, Паницово, Раковсково и Козница. Те се намират северно от Стара планина и на повече от 40 км от общинския център Несебър.

Избирателната активност вече надхвърли 50%, с което е преминат прагът, за да е успешен референдумът.

Ако над половината от избирателите са отговорили с „да“ на въпроса за отделянето на Обзор и шестте селища от община Несебър, областният управител на Бургас до 2 седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет.

Няма жалби и сигнали за нарушения на вота до момента.

Най-висока е избирателната активност в село Приселци, където 70 на 100 от жителите вече са гласували. От 48 избиратели в Приселци до обяд бяха гласували 42-ма души.

От сутринта пред избирателните секции в град Обзор се извиват опашки. Много избиратели чакат търпеливо, за да дадат своя вот.

Пред избирателната секция в село Баня още от сутринта също се струпаха хора.

Председателят на Общинската избирателна комисия Силвия Димитрова обясни по-рано, че вотът ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки: 

„Предвидени са дезинфектанти, ръкавици, прегради, защитни маски. Препоръчителна мярка към избирателите е да си носят собствени химикали“.

3 000 бюлетини са отпечатани за референдума, разкрити са 9 секции, като три от тях са в Обзор, а останалите - в малките селища.

Гласоподаватели чакат , за да дадат своя вот - 28 февруари 2021 г.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.