Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дойчин Боянов: Дължим му огромно уважение

70 години от рождението на Петър Атанасов

На 10 март в Полския институт ще бъде отбелязана паметта на журналиста

Петър Атанасов
Снимка: Банскофилмфест

Навършват се 70 години от рождението на Петър Атанасов, планинар, журналист, пътешественик.
Дoaйeнът в aлпинизмa, живaтa иcтoрия нa бългaрcкитe плaнинcки cпoртoвe, Петър Атанасов пoчинa през юли 2018 година.

В негова памет на 10 март от 19:00 часа в Полския институт ще има прожекция на филми, изпълнение на джаз музика и среща с приятелите алпинисти и музиканти на Пепи.

Сред публиката на Банско филм фест

Петър Атанасов създаде заедно с Натали Петрова Международния кинофестивал на планинарското кино, както и стотици други форуми, прожекции, представяния на книги и чествания.


Алпинистът Дойчин Боянов разказа в предаването "Рано в неделя", че се е запознал с Петър Атанасов в началото на 2000 година. Тогава Петър Атанасов заедно с Натали Петрова са издавали списание "На ръба", което вече не излиза.

"Целият ми път в алпинизма - от самото начало до ден днешен, най-вероятно и занапред ще бъде съпътстван с неговото име и с неговите усиля, информация, която ние всички ползвахме и продължаваме и до ден днешен да се възползваме от неговия труд и интелект. И затова раздялата с него практически е невъзможна. Петър беше стабилният тил на всички български, дори не само алпийски експедиции. В негово лице ние загубихме един изключителен капацитет не на национално ниво. Той беше световно богатство".

Дойчин Боянов              Снимка: личен архив

Петър Атанасов водеше рубриката за екстремни спортове в предаването на БНР “Спорт и музика”.

"На тази сцена винаги ще грее един прожектор, който ще осветява Петър Атанасов и когато се изправяме пред нея, ние винаги ще виждаме и неговия образ там. Ние му дължим огромно уважение", подчерта Дойчин Боянов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.