Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова: Гледаме напред, в листите имаме богат отбор

Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Целта ни е да бъдем първа политическа сила. Имаме ясна предизборна програма и план за управление, готови листи с професионалисти и честни хора. Стартираме с позитивна кампания, стъпваме върху четиригодишния си опит като категорична опозиция. Гледаме напред“. Това каза пред БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Тя подчерта, че в листите левицата залага на хора, опитни с експертността си

„Направихме богат отбор от професионализъм, почтеност, младост и опитност“. 

Здравеопазване, икономика, образование, доходи, бедност и неравенство, екология. Това ще са фокусите в работата на БСП: 

„От години имаме алтернативи. Все повече средства се отделят за здравеопазване, но качеството и достъпността до него не се подобряват. Искаме болниците да не са търговски дружества, а лечебни заведения. Искаме намаляване на ДДС за лекарствата на 9%. Искаме да има регионализация на здравеопазването. Да се регулират заплатите на хората в здравния сектор. В образованието - държим на един учебник за един клас в цялата страна, да нарастват заплатите на учителите, дигитализация“. 

В предаването „Неделя 150“ Нинова допълни: 

„Работата на 44-тия парламент беше подчинена на премиера. От мнозинството произвеждаха нетрайно и лобистко законодателство, корупцията се залагаше в законите. Например, закупуването на лекарствата в държавните, в общинските и в частните болници. Държавните и общинските трябва да правят обществени поръчки и търгове, а частните могат да се договарят директно. Например, опитите за угаждане на горската мафия, като разрешат безконтролната сеч на общински гори. Ние сме направили списък на лобистко законодателство“. 

Лидерът на БСП поясни, че в новия парламент ще настояват за

„Възстановяване на блиц контрола, да има месечен отчет на премиера пред парламента, парите на хората, платени от данъци, да се харчат през парламента. Съдържанието на законодателството да е трайно, защото например Кодексът на труда е променян над 200 пъти. Да прекратим порочната практика между първо и второ четене на един закон да се вкарват промени в 17 други закона, имаме такъв случай. Намаляване на заплатите на депутатите и замразяването им“. 

Интервюто с Корнелия Нинова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!