Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Любенов: Има протестна енергия с потенциал за протестен вот

Милен Любенов
Снимка: стопкадър bTV

Периферията на ГЕРБ се свива и при един фрагментиран парламент, какъвто се очаква, съставен от шест или седем формации, това означава, че дори да е първа политическа сила, ГЕРБ не може да разчита на повече от 75 депутати“. Това каза пред БНР политологът Милен Любенов. 

Според него все още има протестна енергия с потенциал за протестен вот и пандемията няма да се отрази драматично върху избирателната активностПо думите на политолога, ако партиите се фокусират само върху пандемията, „ще сгрешат генерално“. 

„Важно е как икономически след изборите ще излезем от ситуацията с коронавируса. Темата с върховенството на правото и със завладяната държава ще бъде тест за партиите, които имат претенции да са изразители на протестните настроения“. 

В предаването „Политически НЕкоректно“ Любенов допълни: 

„Има два основни варианта за коалиции. Единият е ГЕРБ да формира правителство. По-реалистичният вариант е обединяване на опозиционните партии, защото партиите нямат интерес от нови избори, тъй като това изисква ресурси, а и малките партии ще искат да си вдигнат цената. Правителство ще има, макар че ще се състави трудно... Нашите политици трябва да проявят зрялост, че могат да преодоляват различията. Политиката е обща работа, изисква компромиси, коалиции. В цяла Европа управляват коалиции... В България имаме драматични и резки промени на коалиционната формула на управление. През 2001 година имахме минимално печеливша коалиция - НДСВ и една по-малка партия. През 2005 година имахме коалиция със свръхпредставителство - тройната коалиция. През 2009 година имахме кабинет на малцинството - първото правителство на Борисов. След това имаше коалиция на малцинството - с кабинета на Орешарски. След това - един сложен формат 2+2. Виждаме голямо разнообразие от коалиционни формули и няма нищо неестествено, ако сега видим коалиция, съставена от четири партии“. 

Политологът смята, че тема, която може да обедини новите управляващи, е върховенството на правото и реформа в прокуратурата

„Другата основна тема е да се управлява кризата“. 

Любенов определи като „несериозно“ решението на политик да съди политолог заради изразено мнение

Интервюто с Милен Любенов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени