Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Сбогуване с червения облак“ – изложба на Никола Стоименов

„Страници от ателието“ – това е първата самостоятелна изложба на художника Никола Стоименов в галерия „Астри“. Представени са около 50 произведения с различни формати от няколко цикъла, работени през последните години. Техниките са предимно смесени върху картон, фазер, платно, още повече, че хартията е негово любимо изразно средство. 

Заглавията на тези съкровени, сякаш сънувани картини, подсказват пиетета на Никола Стоименов към гръцката митология, към мита изобщо, към притчите и преданията, и особено към фреските и рисунките от пещерите, към образи като Ангели и Бого-човеци. Заглавията са: Сбогуване с червения облак, Нишката на Ариадна, Ангелът, който искаше да потанцува, Подир белите коне, Ягодова градина, Змейова сватба, Страници от сънувана книга, Икар…

Никола Стоименов живее и работи в Пазарджик, по-точно в Градската художествена галерия, град, свързан с много именити наши художници и артисти, има седем награди за живопис от изложбите на Дружеството на пазарджишките художници, няколко номинации от национални конкурси.

„За тишината в мен, в нас, където въображението пропътува световете, затворени в картинното пространство, като страници от сънувана книга – това са Страници от ателието…“ – това са думи на художника за тези негови картини. 

Как още представя творбите си в галерия „Астри“, чуйте Никола Стоименов.

Снимки – галерия "Астри"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!