Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозан Панов обжалва отказ да получи цялата документация за проверки спрямо него

Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд обжалва отказа на главния съдебен инспектор Теодора Точкова да му бъде предоставена цялата документация  за всички извършени спрямо него проверки. В жалбата си Лозан Панов напомня се, че достъпът до обществена информация е конституционно гарантирано право.

Точкова предостави на Панов само извлечения от протоколите за прекратяването на водени срещу него проверки. Отказът ѝ да даде цялата документация е мотивиран с изричното несъгласие на засегнати трети лица и наличие на служебна тайна за част от исканата информация. 

В жалбата си, освен Конституцията, съдия номер едно цитира и практика на съда в Страсбург, според която неоснователният отказ да бъде предоставена обществена информация представлява монопол, който пък се явява форма на цензура и е в нарушение на защитената от Конвенцията свобода на изразяване и право на всеки да получава и разпространява информация.

Панов е категоричен, че информацията за проверките срещу него е с надделяващ обществен интерес заради  публично известните му позиции за реформиране на съдебната система и отстояване на нейната независимост.

„Твърдението за наличие на класифицирана информация е бланкетно и недоказано. Неправилно е прието, че част от информацията е служебна тайна, няма доказателства за това“, пише още в жалбата си Лозан Панов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна