Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Габрово до 31 август

Шаржове и портрети на любими творци показва Домът на хумора и сатирата

Тодор Колев и Велко Кънев в творби на Тодор Цонев и Джемал Емурлов
Снимка: humorhouse.bg

Твърде любопитната изложба от портрети, автопортрети и шаржове на любими писатели, актьори и художници, подредена в Дома-музей на хумора и сатирата в Габрово, продължава да привлича зрители втори месец.

Колекцията е от художествения фонд на Музея и обхваща 95 творби (43 живописни платна, 26 пластики и релефи и 26 шаржа), създадени от средата на миналия век до наши дни, разказа пред Радио София директорът Маргарита Доровска.

Можем да видим образите на Чудомир, Алеко Константинов, Радой Ралин, Тодор Колев, Стоянка Мутафова, Велко Кънев и Татяна Лолова и редица други.

Сред авторите на произведенията са Борис Димовски, Доньо Донев, Стоян Венев, Владимир Димитров-Майстора, Вежди Рашидов, Георги Чапкънов и други.

Експонатите са подредени на разстояние, заради противоепидемичните мерки.

Може да се види филма за Стоян Венев "Шопски приказки" на режисьора Иван Ковачев, както и запис на среща с публиката на Радой Ралин и Борис Димовски от края на 80-те години на ХХ век, допълни Маргарита Доровска.

Изложбата ще остане в зала „Стефан Фъртунов“ до края на август, когато ще бъде сменена от творби на традиционното биенале.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Маргарита Доровска.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени