Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Няма новина в това, че щели да се строят нови язовири, те са проектирани през 80-те г. на миналия век

Снимка: БГНЕС

"За нас новина няма - язовир "Кюстендил" се строи повече от 40 години, а "Нейковци", "Луда Яна" и "Пловдивци" са проектирани в началото на 80-те години, строителството им започна средата на 80- те години, а през 2001 година строителството им беше прекъснато от днес за утре", каза в предаването "Хоризонт до обед" инж. Димитър Кисляков, ръководител на катедрата - Хидротехнически факултет на УАСГ във връзка с това, че наскоро от правителството обявиха, че се очаква през следващите 10 години у нас да се построят 10 нови язовира, което да реши водната криза в определени региони.

"В едно заемно споразумение със Световната банка след 210 година, в рамките на това споразумение се започна отново препроектиране, обследване на съществуващото положение, язовир "Пловдивци" някак си се завърши без проблеми и през 2017 година в края влезе в експлоатация.

БГНЕСЯзовир "Луда Яна" започна едно строителство, което така се "забатачи", защото в него има толкова много проблеми, а пък за започване на довършване на строителството на "Нейковци" не бяха намерени пари. В заемното споразумение имаше и средства за ремонта на язовир "Студена", който още не е приключил..." това коментира още инж. Кисляков.

По думите му обнадеждаващи новини около строеж на язовири няма, защото опитът в България сочи, че тези ремонти се точат, а има редица язовири за питейна вода, които също не са довършени, което пък ги прави и опасни.

"Но друг проблем във връзка с осигуряването на питейната вода е промишленото изсичането на горите и пълното обезлесяване на страната, което променя характеристиките на водосборните области у нас", заяви още експертът.

Изследване на язовирите в цялост у нас не е правен, то трябва да се възложи на екип от специалисти, поясни инж. Кисляков.

"Друг проблем при строежите на язовири е промяната на водостопанските планове - след 10 години трябва се актуализира хидроложката разработка за обекта по отношение на водните ресурси, структурата на потреблението също да се актуализира".

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени