Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предимствата на обучението в малките училища

Директорът на началното училище "Отец Паисий", с. Драговищица Юлиана Лозанова
Снимка: Личен архив

Какво ще се случи, ако заради пандемията училищата в малките населени места станат по-привлекателни от големите градски училища. Към тази идея се движат в село Драговищица, Костинбродско.

Много и разнообразни дейности има в началното училище "Отец Паисий" с. Драговищица. Последната - само преди дни децата от училището в Драговищица, Петърч, кв. Маслово и Дневен център за работа с деца на улицата - Костинброд отбелязаха международния ден за борба с училищния тормоз.

Така 14-те деца на училището в Драговищица стават част от поредната инициатива на учителите, които пък смятат себе си за част от семейството на учениците си. Евгения Димитрова – учител на първи и втори клас споделя и в "Хоризонт до обед" философията си:
 
"Детето трябва да знае защо отива в училище, ние сме като едно семейство".

Възможността да обърне внимание на повече деца е едно от предимствата, които преподавателят вижда в работата си. А особено в очакване на новата реалност след пандемията, смята, че това е и основният коз за привличане на повече ученици в училищата на по-малките населени места.

"Работа за учители има, при нас бройката е напълно здравословна, в други държави разделят класовете, за да са по-малки, а при онлайн обучението резултати са постигнали децата от високообразованите семейства - така е в Нидерландия."

Милен, Антония, Десислава, Евелина - родители на деца, които учат или са учили в школото в село Драговищица, споделиха в "Хоризонт до обед":

"Тук е по-добре да учи детето, на чист въздух и в една почти семейна среда, направо индивидуално обучение."

Директорът на началното училище "Отец Паисий" в Драговищица Юлиана Лозанова разказа, че между колеги обсъждат развитието на потенциала на малките училища по време на пандемията:

"За мен за по-малките ученици не е добре онлайн обучението, особено за тези до 2-ри клас. Малките училища и сега са привлекателни."

Но засега за Юлиана Лозанова началото на всяка учебна година е битка, за това да намери деца. 14 са сега децата в началното училище "Отец Паисий", с. Драговищица, независимо, че имат и преподаватели, база, осигурено столово хранене.

Още по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени