Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преките чуждестранни инвестиции намаляват, но компаниите реинвестират печалбата си у нас

Снимка: архив
Преките чуждестранни инвестиции през 2020 година достигат 562 млн. евро, по данни на БНБ. Данните за 2019 г. показват 1,1 млрд. евро.

“Това са предварителни данни и през тази година те най-вероятно ще претърпят някакви сериозни корекции. Освен това тези данни са нетен поток на преките чуждестранни инвестиции, защото привлечените инвестиции на практика са извадени от изнесения капитал от страната.

Ако погледнем числата в тяхната структура, виждаме, че инвестиционния интерес е значително по-голям, а има и още един елемент, който изкривява числата - това е сделката по продажбата на една от комуникационните компании, който се вижда и в отрасловата структура на преките инвестиции, където има резултат от минус 1,1 млрд. евро. Тази разлика не трябва да се приема като сериозен критерии за оценка на инвестиционния интерес към България", казва доц. Калоян Колев.

По думите му по-важно е какъв е ефектът от тези инвестиции. Като цяло има тенденция за намаляване на преките чуждестранни инвестиции към страната ни през последните 5-6 години, което е в размер на около 2-4% от БВП.  За щастие показателят, който расте, са натрупаните до момента в страната инвестиции - за последните 10 години са нараснали от 33 млрд. през 2010 г. на 46 млрд. през 2019 г. 

През последните пет години компаниите реинвестират печалбата си, за разлика от предходния период, когато този показател е отрицателен, въпреки че сумите намаляват.

Чуйте повече от разговора на Георги Карамфилов в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна