Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада даде съгласие за разкриване на 11 избирателни секции

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Департаментът на външните работи, търговията и развитието на Канада информира страната ни с нота, че дава съгласие за откриване на 11 избирателни секции на своя територия за парламентарните избори на 4 април. Това съобщават от Министерството на външните работи.

В нотата се уточнява, че Канада не възразява срещу откриването на избирателни секции в двете дипломатически представителства на България в Отава и Торонто, както и в почетното консулство във Ванкувър.

По изключение се дава разрешение за разкриване на СИК и в следните населени места извън задграничните ни представителства: Монреал, Брамптън, Калгари, Квебек, Вон, Кичънър, Ниагара Фолс и Едмънтън.

Канадската страна посочва изрично, че на намиращите се извън задграничните ни представителства населени места, в които по изключение се предоставя разрешение за разкриване на СИК, няма да бъде предоставян специален статут и те няма да се ползват с неприкосновеност в рамките на периода на гласуване. Осигуряването на обществената безопасност и сигурността на помещенията, където ще се гласува, следва да бъде обезпечено от страна на дипломатическите и консулските ни представителства.

Даденото съгласие от канадска страна за разкриване на посочените СИК не освобождава задграничните ни представителства в Канада от задължението за спазване на приеманите на федерално и провинциално равнище решения и мерки с оглед ограничаване разпространението на Covid-19, уточняват от МВнР.

Отбелязва се, че в зависимост от развитието на епидемичната обстановка и издаваните от страна на федералните и провинциални здравни власти актуални разпоредби съществува вероятност гласуването на място да не се състои по план, като се отправя молба към посолството да изготви планове за действие при подобна ситуация.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна