Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: ЕК ще предложи "цифров зелен пропуск" за пътуване през лятото

| обновено на 01.03.21 в 19:02
Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия ще предложи този месец цифров документ, който - ако бъде одобрен от страните членки - да позволи свободно пътуване през летния туристически сезон. Това съобщи председателят Урсула фон дер Лайен, дни след като лидерите на страните от ЕС се споразумяха да се работи в тази посока.

Фон дер Лайен съобщи за "цифров зелен пропуск" в реч пред германски депутати. Базираният на споделена платформа документ ще съдържа информация кой е ваксиниран, резултати от тестове на онези, които още не са с поставена ваксина, и данни за възстановяването на вече заразилите се с Covid-19.

"Целта е постепенно да позволим безопасно движение в ЕС или чужбина за различни цели - от работа до туризъм", написа тя в профила си в "Туитър".

Същевременно говорител на Еврокомисията потвърди, че ЕК ще предложи до края на месеца законодателни промени, свързани с въвеждането на цифрови свидетелства за ваксинираните срещу Covid-19.

Документите може да се наричат „зелен пропуск“. Предвижда се данните да бъдат свързвани към единен номер на всеки гражданин на ЕС.

Така ще се установява дали той е получил ваксина или дали е преболедувал, включително данни от извършени изследвания за новото заболяване.

Пропуските ще служат за улеснение на пътуванията в ЕС. Целта е данните да бъдат въвеждани от националните здравни власти и информационните системи да бъдат свързани, изтъкна говорителят.

По думите му се запазва срокът до края на май за техническата подготовка на новата европейска база данни.

От своя страна, еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис съобщи, че до няколко седмици Европейската агенция по лекарствата ще утвърди четвърта ваксина срещу Covid-19.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!