Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Година затвор и още 2 условно за Саркози

| обновено на 01.03.21 в 17:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съд във Франция постанови три години затвор за бившия президент на страната Никола Саркози по обвинения в корупция и злоупотреба със служебното положение.

Никола Саркози трябва да изтърпи ефективно една година от наказанието, другите две са условни.  Според обвинението като президент Саркози се е опитал да повлияе на разследването на делото за даренията от съсобственика на L'Oreal милиардерката Лилиан Бетанкур и се твърди, че е предложил на съдия Жилбер Азибер повишение и "топло място" в Монако в замяна на информация за хода на разследването. Обвинението се основава на записите от телефонни разговори между Саркози и неговия адвокат Тиери Ерцог, който също е подсъдим.

Саркози, който днес не коментира присъдата, твърди, че е жертва на лов на вещици от страна на финансовата прокуратура.

Адвокатът на гражданската страна по делото обаче коментира:

"Друго решение щеше да е невъзможно. Искам да подчертая, че за обикновените френски граждани няма двойни стандарти и съдебната система е наистина независима".

За март е насрочен нов процес, където Саркози и 13 негови сътрудници ще трябва да отговарят по обвинения за незаконно финансиране на предизборната кампания през 2012 г.

Никола Саркози е вторият бивш президент на Франция, осъден за корупция, след покойния Жак Ширак.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна