Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Добрев: Следващото десетилетие е на енергетиката

Делян Добрев
Снимка: БГНЕС

„Аз съм човек от региона, познавам добре общините, проблемите на хората. Надявам се да имаме коректна кампания, да коментираме политики и да поемаме ангажименти, а не да изпадаме в лични нападки, които досаждат на хората“. Това каза пред БНР Делян Добрев, кандидат за депутат на ГЕРБ от района на Хасково. 

Той подчерта, че следващото десетилетие е десетилетието на енергетиката

„Въглищните централи нямат бъдеще, те са в миналото. Зелените технологии, тези за съхранение на енергия, са темите за бъдещето на планетата. Затова световната политика не е насила да бъдат затворени централите и рудниците, а да бъдат направени икономически неефективни... Това не означава, че няма компенсаторни механизми, които да помогнат на региона и на хората - да им се намерят по-добре заплатени и по-хубави работни места, включително свързани със зелената технология, с енергетиката“. 

В предаването „Нещо повече“ Добрев допълни: 

Ако го има АЕЦ „Белене“, трябва да е проект на частен принцип - държавата или да не гарантира, или да гарантира минимална част от пазарния риск на участниците. В много сфери на енергетиката има такива проекти. Ако държавата ще носи многомилиардни рискове за проект със съмнителна икономическа ефективност, е по-добре да не го направи“. 

Интервюто с Делян Добрев можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени