Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия и Словакия затягат Covid мерките

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Чехия 26 000 полицаи и 3800 военнослужещи следят за спазването на влезлите от днес в сила допълнителни ограничения на свободното придвижване, с които властите се надяват да намалят заболеваемостта от Covid-19. Там тя е най-висока в света на седмична база и е 11 пъти по-висока от заболеваемостта в съседна Германия. Повече от 8500 души са починали в Чехия с Covid-19 през януари и февруари, колкото е била смъртността през предходните 10 месеца. С незначителни изключения от днес за поне 3 седмици в Чехия е разрешено придвижване само в границите на районите или малките населени места по адресна регистрация.

В Словакия ситуацията е тежка като в Чехия и властите готвят по-строги ограничения от сряда. Придвижванията вече ще бъдат ограничени само до пътуване до работно място или до лекарски кабинет. Детските градини и училищата ще останат отворени само за подрастващи, чиито родители не могат да работят от домовете си.

В Полша беше съобщено, че президентът Анджей Дуда е обсъдил с президента на Китай Си Цзинпин възможността полското правителство да купи китайски ваксини срещу коронавируса. 

Четвърта одобрена на централно ниво в Европейския съюз ваксина - тази на компанията "Джонсън и Джонсън", се очаква по-късно този месец. В Съединените щати тя получи лиценз още в събота и днес изпълнителният директор Алекс Горски заяви пред телевизионния канал NBC, че 4 милиона дози ще могат да бъдат използвани в Америка още тази седмица. 20 милиона дози ще бъдат доставени там до края на месеца и 100 милиона - до края на май.

Горски допълни, че "Джонсън и Джонсън" ще е в състояние да достави общо 1 милиард дози по целия свят до края на годината. Ваксината на тази компания е ефективна само с една доза.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени