Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания: Първа доза на Covid ваксините намалява рязко смъртните случаи и хоспитализациите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълнителна агенция на Министерството на здравеопазването и социалните грижи в Обединеното кралство - Общественото здравеопазване в Англия (PHE) представи в понеделник проучване, показващо, че поставяне на една доза от ваксините срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech или на Oxford/AstraZeneca намалява необходимостта от хоспитализации с повече от 80% при хората над 80-годишна възраст.

PHE заяви, че проучването, което се базира на данни, генерирани от разпространението на ваксините във Великобритания, също така установява, че защитата срещу симптоматичен Covid-19 при хората над 70-годишна възраст варира между 57 и 61% след поставяне на първата доза на ваксината на Pfizer/BioNTech и между 60 и 73% за ваксината на AstraZeneca четири седмици след първата инжекция.

"Тези резултати също така могат да помогнат да се обясни защо броят на приема на Covid болни в интензивните отделения за лечения сред хора над 80-годишна възраст във Великобритания е спаднал до единоцифрени нива през последните няколко седмици, което е нещо, което знам, че всички ние приветстваме", заяви на пресконференция здравният министър Мат Ханкок.

PHE добави, че доказателства за ваксината на Pfizer предполагат, че тя води до намаление с 83% на смъртните случаи от Covid-19. За сега няма еквивалентни данни за ефект на намаляване на смъртните случаи на ваксината AstraZeneca, която започна да се прилага по-късно в Обединеното кралство.

"Това добавя към нарастващите доказателства, които показват, че ваксините работят за намаляване на инфекциите и за спасяването на човешки живот", каза ръководителят на Общественото здравеопазване в Англия - д-р Мери Рамзи.

Тя обаче отбеляза, че "е важно да се запомни, че защитата не е пълна и все още не знаем доколко тези ваксини ще намалят риска от предаване на Covid-19 на други лица".

Друг представител на PHE пък заяви, че трябва да се свърши повече работа за установяване на ефикасността на ваксините срещу така наречения "бразилски" вариант на коронавируса, посочва Ройтерс.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна