Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд и Мелания Тръмп са били ваксинирани срещу Covid-19 в Белия дом още през януари

Доналд Тръмп и Мелания Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доналд Тръмп и Мелания са били ваксинирани срещу Covid-19 в Белия дом още през януари

Бившият президент Доналд Тръмп и бившата първа дама Мелания Тръмп още през януари получиха в Белия дом ваксинации срещу коронавирус, заяви в понеделник пред телевизия CNBC източник, който работи за Тръмп.

Тръмп, който напусна поста на 20-и януари, не съобщи по това време, че той и първата дама са били ваксинирани.

Не е ясно коя ваксина са получили президентът и първата дама. По това време две ваксини бяха разрешени за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата - тези на Pfizer и на Moderna.

"Президентът Тръмп и първата дама бяха ваксинирани в Белия дом през януари", каза източникът на CNBC, но отказа да сподели каквито и да било допълнителни подробности.

"Ню Йорк Таймс" съобщи пръв, че бившият президент и първата дама са били ваксинирани, докато все още са били домакини на Белия дом.

В реч в неделя на годишния консервативен форум Conservative Political Action Conference (CPAC) във Флорида, Доналд Тръмп насърчи "всички" да се ваксинират.

"Погрижихме се за много хора", каза Тръмп в една от редките си появи след края на президентския мандат. "Погрижихме се за президента Джо Байдън, защото той получи своя ваксина ... Така че всички, отидете да се ваксинирате".

Белите републиканци са по-склонни от всяка друга група в САЩ да бъдат несигурни или да се съпротивляват на имунизацията срещу Covid-19, според неотдавнашно проучване на Civiqs, съобщи агенция Axios.

Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис получиха двете си дози Covid ваксини публично, за да насърчат американците да се ваксинират и да убедят скептично настроените към инжекциите.

През декември Белият дом заяви, че тогавашният президент Тръмп няма да получи ваксина срещу коронавирус, докато медицинският му екип не я препоръча.

Тръмп беше заразен с коронавируса миналия октомври. Той бе приет в медицинския център "Уолтър Рийд", където получи коктейл от антитела от Regeneron. Тръмп похвали това лекарство, посочвайки че това е помогнало за бързо възстановяване на здравето му, което му позволи да напусне болницата три дни по-късно.

Повече от 76 милиона дози от ваксините срещу Covid-19 вече са приложени в САЩ от средата на декември насам, според данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени