Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС Пловдив гласува бюджета за тази година

| обновено на 02.03.21 в 09:26

Общинският съвет на Пловдив ще обсъжда и гласува днес бюджета на града за тази година. Той е в размер на 418 милиона лева и е рекорден за града.

От тях 226 милиона лева са за държавно делегираните дейности, а над 192 милиона лева са собствените приходи. Разходите обаче са с 30 милиона лева повече от приходите. 44 на сто от средствата ще бъдат за издръжка и инвестиции в образованието, за благоустройство и екология ще се отделят 20%, а за култура и спорт – 14 процента.

Проекти за 198 милиона лева са включени в капиталовата програма на града като 121 милиона от тях са средства от ЕС, а останалите 77 милиона собствено финансиране. За шестте района на града са предвидени 80 милиона лева.

Преди бюджета съветниците ще гласуват и програмата за управление на общинската собственост, от която се очакват приходи от почти 10 милиона лева. В нея  са посочени и обектите, чието изграждане е  от първостепенно значение. Сред тях са Водния цикъл, Модър – Царевец, пробивите под Централната жп гара и Водната палата, изграждането на нов мост над река Марица, разширяването на Пещерско шосе, булевардите Васил Априлов, Александър Стамболийски и улица Даме Груев. За част от тях местната власт се подготвят да изтегли заем. 

Вчера от БСП и от Демократи за България обявиха, че ще гласуват против бюджета.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна