Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 115 млн. са случаите на Covid-19 в световен мащаб

Ваксинационна карта в Сантяго, Чили.
Снимка: БТА

Нови ограничения за справяне с разпространението на Ковид-19 въвеждат редица страни. В световен мащаб близо 115 милиона са потвърдените случаи на коронавирус, а починалите са над два милиона и половина. Продължава и кампанията за ваксиниране.

Германия въвежда ограничения по границата с Франция заради разпространението на новия коронавирус.

Чешкото правителство нареди задължително масово тестване във всички средни и големи компании. Мярката няма да важи за малките бизнеси с под 50 служители.

В Норвегия също влизат в сила нови рестрикции.

Междувременно директорът на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията предупреди, че разпространението на силно заразните варианти на коронавируса заплашва да подхрани „потенциална четвърта вълна на епидемията“ в страната. Над 50 милиона души в Съединените щати са получили поне една доза от ваксината срещу Covid-19.

В Испания броят на ваксинираните е над 1,2 милиона души. Франция облекчи забраната за имунизиране с „АстраЗенека“ на възрастните. Хората от 65 до 75 години сега могат да бъдат ваксинирани с този препарат, ако страдат от здравни проблеми като диабет и високо кръвно налягане.

Израел проведе най-бързата в света ваксинационна програма и в страната над половината от населението вече е ваксинирано с първа доза. В Русия вече са одобрени три ваксини собствено производство.

След Унгария Словакия стана втората държава от Европейския съюз, купила руския препарат „Спутник V“, въпреки че няма одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени