Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на продажбите на дребно в Германия през януари заради удължения локдаун

Продажбите на дребно в Германия се свиха изненадващо силно и през януари 2021 г.,  следвайки спада от края на предходната година, тъй като продължаващия от ноември насам локдаун заради коронавирусната пандемия започна да натежава все повече и повече върху потребителската активност.

Това показват данни на официалната статистика Destatis, оповестени във вторник, които предполагат, че отслабеното потребление няма да окаже подкрепа за водещата европейска икономика в началото на настоящата година.

Продажбите на дребно се свиха през януари с цели 4,5% спрямо декември, когато отбелязаха спад с 9,1%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за тяхно доста по-умерено понижение с 0,3 на сто.

"Слабите данни могат да бъдат обяснени с втория коронавирусен локдаун, който доведе до частично затваряне на търговията на дребно, започвайки на 16-и декември 2020 г.", коментира данни немската федерална статистика.

Спрямо февруари 2020 г., месец преди избухването на коронавирусната пандемия в Германия, продажбите на дребно се свиха в началото на настоящата година с 5,8 на сто.

Продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) отбелязаха спад през януари с 8,7% при очаквания за нарастване с 1,7% и след повишение с 2,8% през последния месец на 2020 г. Това е първото понижаване на продажбите на дребно на годишна база от април 2020 г. насам, когато те се свиха с 5,6 на сто.

Продажбите на дребно на модни стоки се сринаха през януари със 76,6% на годишна база, докато продажбите на хранителни стоки нараснаха с 4,3%, тъй като супермаркетите и магазините останаха отворени въпреки наложения в страната локдаун.

В същото време онлайн търговците продължават да се възползват от променящите се потребителски навици във връзка с пандемията и свързаните с нея ограничителни мерки, като през януари те отбелязаха ръст на продажбите от 31,7 на сто.

Канцлерът Ангела Меркел и премиерите на отделните федерални региони затвориха в средата на декември повечето магазини и услуги, след като частичния локдаун от ноември, при който бяха затворени барове, ресторанти и места за забавление, не успя да намали броя на коронавирусните инфекции.

Меркел и регионалните премиер трябва да се срещнат отново тази сряда (3-ти март), за да обсъдят постепенно облекчаване на ограничителните мерки, които в момента са в сила поне до 7-и март.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна