Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко подобряване на икономическите перспективи за Китай

Германският център за европейски икономически изследвания (ZEW) заяви във вторник, че негово последно проучване показва, че очакванията за представянето на китайската икономика са се увеличили до ново рекордно ниво.

Индикаторът на Китайския икономически панел (CEP), който отразява макроикономическото развитие на страната през следващата година, нарасна през февруари до 64 пункта, отбелязвайки скок с 9,1 пункта прямо предходния месец.

Проучването също така показва, че настоящата икономическа ситуация в Китай се е подобрила, като съответният показател се е повишил с 13,6 пункта до 55,8 пункта. Участвалите в проучването респонденти казаха, че очакват БВП на страната да нарасне с 6,5% през 2021 г. и с 5,5% през 2022 г., което представлява повишение спрямо техните предишни оценки. През януари очакванията бяха за растеж на китайската икономика с 5,9% през тази и с 4,9% през следващата година.

"Значителното нарастване както на очакванията, така и на оценката на текущата ситуация показват, че икономическите перспективи на експертите за Китай са значително по-добри, отколкото през януари“, каза Михаел Шрьодер, изследовател в Международния и финансов мениджмънт на ZEW.

Графика на индикатора Китайски икономически панел (CEP)


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени