Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората със зависимости са търсили най-често спешна помощ по време на пандемията

Снимка: facebook.com

"В изолацията и пандемията хората със зависимости са търсили много по-често Спешната помощ, това сочат данните от Националната информационна линия, което пък означава, че хората са отлагали търсенето на медицинска помощ за решаване на проблема им", заяви в "Хоризонт до обед" Светослав Кирилов, терапевтичен директор на Асоциация за рехабилитация на зависими "Солидарност".

"Очевидно тези хора са били изолирани и са търсили възможност сами да се справят със ситуацията. Но пък от друга страна данните сочат, че с 35 на сто са намалели сигналите към Националната информационна линия, но са се увеличили тези случаи, които са били в крайна фаза на търсенето на някаква помощ", поясни още специалистът.

"Хората и отричат проблема, крият се от обществото, но пък обажданията бележат пик от хора, злоупотребили с алкохол. Друго - ако преди през май месец не се наблюдаваше търсене на помощ, през май 2020 много хора са търсели помощ и те са били с обострени проблеми на зависимостите си.

facebook.com

Най-честа е била злоупотребата с алкохол, това е било много добра алтернатива в първата фаза на пандемията, но май месец най-често е търсена помощ от хората с наркотична зависимост.

Пандемията се отрази "най-добре" при хората с хазартна зависимост заради това, че тези заведения не работеха, но сега вече нивата се възстановиха и тук. Онлайн зависимостите не бяха повлияни от локдауна. 

Вълната на зависимостите ще се разбере през тази година - част от тях сега ще ескалират", поясни още Кирилов.

По думите му близките на хората със зависимости търсят най-често първи помощ и консултация какво да се предприеме за справяне с проблема. Специалистът изтъкна, че от години сигнализират Министерство на здравеопазването за трудния прием в болниците на хора, нуждаещи се от детоксикация или на хора в спешно състояние с психоза вследствие на употребата на психоактивни вещества.

"Хората биват връщани от лечебните заведения, това е много сериозен проблем у нас от години", смята експертът.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени