Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксинацията като маркетингова кампания - чрез дефицит да създадем интерес

Иван Игов: Конспирациите за ваксините се родиха в главите на хора, които не могат да се справят с проблемите си

Иван Игов
Снимка: Кирчо Стоичков

"Кампанията за ваксиниране премина през страх, неразбиране, очакване, а сега и опашките, които виждаме, което е странно, защото една година говорим, че нямаме контрол над живота си, а ваксинацията е един от начините да си върнем живота, а сега пък сякаш сме в една чисто маркетингова кампания - чрез дефицит да създадем интерес", каза в предаването "Хоризонт до обед" психологът Иван Игов по повод кампанията за ваксиниране.

БГНЕС

"Моето мнение е, че медиите не са прекалили с отразяването на темите за ваксинацията, по цял свят също се дават много и различни мнения по темата, това е нормално, така се прави, но се появиха много слухове и измислени новини, които според мен се родиха в главите на хората, които не могат да се справят с проблемите си сами и така търсят доказателства, които да ги държат в норма", коментира психологът.

"Защо пък да не провалим ваксинационната кампания - това са т.нар. стратегии за копиране на света, защото светът е сложен, ние не можем да научим всичко и затова си изработваме стратегии, които опростяват взимането на решения.

Но ако се случи нещо, в което нямаме опит, то тези стратегии ще ни попречат и могат дори да ни навредят. Например, когато беше затворен зеленият коридор, те започнаха да питат - "Сега кога ще ни ваксинирате?", отбеляза още Иван Игов.

По думите му ваксинационните паспорти трябва да се правят, когато се реши как в тях ще се отразят данните за хора, които имат антитела.

"А освен това какво правим с децата, за които няма ваксини в момента? Иначе такава информация трябва да има", смята той=

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна