Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Лавчева: От домашното насилие 19 жени изгубиха живота, жертви са и деца

През 2020 г. над 200 жени са потърсили съвет и подкрепа от фондация „АМЕ”

Снимка: архив

Независимо от сменящите се времена и кризи домашното насилие продължава да е с тревожна статистика. Може би неслучайно през последната година за социалния феномен се говореше като „епидемия в пандемията“.

2020 г. беше черна и в това отношение – 19 жени изгубиха живота си от домашно насилие, имаше и пострадали деца, припомни пред Радио София адвокат Биляна Лавчева, председател на фондация „АМЕ”. През изминалата година  организацията е била потърсена от над 200 жени с такъв проблем.

В началото на 2021 г. бяха предложени положителни промени в Закона за защита от домашно насилие. Те са свързани със сроковете, както и с криминализирането на повечето опасни деяния, предложено е създаването на регистри на жертви и насилници, отбеляза адвокат Лавчева. Тя излази тревога от ръста на насилие над деца.

„В България имаме закон срещу тези прояви, но нямаме страх от този закон“, подчерта експертът. И напомни, че когато се дискутира по темата, не бива да се омаловажава психическия тормоз – той е не по-малко опасен.

От фондацията продължават работата по изграждане и обзавеждане на защитено жилище за жертви от насилие. Организират се и благотворителни прояви за събиране на средства за него.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с адвокат Лавчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна