Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Активно вещество" в подкрепа на хората с психични разстройства

Диа Мантова

На 9 март в "Derida Dance Centre" можете да видите "Активно вещество". Проектът се състои от спектакъл, изложба и социална кампания в подкрепа на хората с психични разстройства. Спектакълът е по идея и с участието на актрисата Диа Мантова, по мотиви от "Събрани есета за шизофренията" на Есме Уанг. Режисьор е Стефан Прохоров, сценограф - Кети Маринова, музиката е на Емилиан Гацов - Елби. Премиерата на "Активно вещество" беше на 24 февруари.

Актрисата Диа Мантова разказа, че от доста години има интерес към психологията, към човешката душа, човешката природа.

Вече едно по едно започнаха да се подреждат нещата и конкретно да се върви към този текст, когато записах магистратура психология в Софийския университет като допълнителна квалификация и там вече доста задълбочих и структурирах знанията си и направих няколко вълнуващи и любопитни изследвания, свързани с темата за шизофренията и качеството на живот на хората, които са диагностицирани с тази болест“, подчерта Диа Мантова в предаването "Нощен хоризонт".

Художничката Вихра Вангелова е главният герой в пиесата "Активно вещество". Нейната поредна изложба живопис, абстрактно изкуство бе показана в галерия Spazio в София.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени