Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Еврохолд“ планира да набере до 100 млн. евро чрез нови акции на Българската фондова борса

Снимка: архив

„Еврохолд“ планира да набере до 100 милиона евро чрез нови акции на Българската фондова борса. Компанията възнамерява да използва сумата за покупката на активите на ЧЕЗ в България. Ако увеличението на капитала бъде записано в пълен обем, то ще бъде едно от най-големите в историята на българския капиталов пазар.

79 милиона акции с емисионна цена от 2,50 лева ще бъдат предложени чрез Българската фондова борса, ако общото събрание на акционерите в „Еврохолд“ одобри решението. Това ще стане ясно на 10 април.

Проспектът за публичното предлагане трябва да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор, заради което все още не може да се определи срок.

За да бъде успешна емисията, трябва да бъдат записани минимум 40% от новите акции, става ясно от съобщението, в което се цитира Васил Стефанов, ръководител “Сливания и придобивания”.

Според него „набраните средства ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България и за инвестиции в развитието на двата основни бизнеса на холдинга - енергетика и застраховане”.

„В случай на необходимост от собствени средства за финализирането на сделката с ЧЕЗ Груп преди завършването на процедурата по увеличение на капитала на холдинга, основните акционери имат готовност да ги предоставят веднага чрез алтернативен инструмент и съобразно размера на притежавания от тях дял в компанията“, коментират още от холдинга.

Обявената цена на сделката за активите на ЧЕЗ е 335 милиона евро. От холдинга нееднократно са декларирали, че имат готовност за заем от международни банки.         

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.