Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Прави се всичко възможно да се попречи на президента да разговаря с гражданите

Снимка: Прессекретариат на президента

Българите ще отпразнуват Националния си празник независимо от опитите да се попречи на отбелязването му, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея се прави всичко възможно да се попречи на президента Румен Радев да разговаря с българските граждани. Държавният глава вече обяви, че утре ще се качи на връх Шипка, въпреки че община Габрово отмени официалните тържества по повод 3 март.

Пред паметника в Докторската градина в София Илияна Йотова почете паметта на над 500-те медици загинали в Руско-турската освободителна война, работили в мисията на руския Червен кръст и загубили живота си в битките при Плевен, Пловдив, Мечка и на връх Шипка.

Йотова поздрави всички българи, които ще качат утре на връх Шипка, за да отбележат националния празник 3 март.

„Утре е Националният празник на България и всички ние ще го празнуваме, независимо от това кой и как се опитва да попречи на това да бъде отпразнуван празникът. Не сме толкова наивни. Прави се всичко възможно, за да се ограничат възможностите на президента да разговаря с българските граждани. Това е път за никъде и няма как да се случи“, посочи Йотова, която коментира и вчерашната среща при президента с представители на специалните служби по повод писма получени на „Дондуков 2“ от българи в Република Северна Македония:

„Които имат своите притеснения във връзка с предстоящото преброяване в Македония. Всъщност, ако трябва да говорим въобще за темата Македония, за съжаление буксуваме на едно и също място. Ние се връщаме дори в изходна позиция. Самият резултат в кавички от последното заседание на т.нар. Историческа комисия показа, че във всичките тези месеци след 2017 г. не сме свършили нищо“.

По повод ваксинационния план на правителството Йотова каза, че нито една държава в Европа не е допуснала такъв хаос:

„Вчерашният ден беше вторият пореден сериал, който показа провала в тази система. Взимат се решения, които са повече плод на емоции, за това да рапортуваме, че видите ли, вече не сме на последно място в Европа. Ние пак сме на последното място, но хаосът, който създадохме в последните дни, не е в полза никому“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени