Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелните продукти при лечението на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Последната година на пандемия наблюдавам, че има данни, че пчеларите не боледуват от Covid - 19, както и някои апитерапевти, лекували болни с коронавирус, също не се разболяват. Това не е на 100 % доказано, но и при нас има информация, че това отговаря на истината, като все пак има и единични случаи на пчелари, заболели от Covid-19", това разказа в предаването "Хоризонт до обед" д-р Пламен Енчев, специалист по вътрешни болести и практикуващ апитерапия, за имунитета и пчелните продукти по време на Covid пандемия.
БГНЕС
"При леки случаи на коронавирус може лечението да се придружи и с приемането на пчелни продукти, които повишават имунитета, като на първо място е прополисова тинктура, след това пчелно млечице, пчелният мед, прашец също. Но тепърва за този ефект ще се търсят отговори", каза още Енчев.

Той допълни обаче, че в България се консумира изключително малко мед, под половин килограм мед на година.

"А апитерапията, макар и по-бавен метод на лечение, е много траен метод, природосъобразен, като преди са предприеме тази терапия човек се диагностицира, никога не се подходжда без диагноза, едва тогава се прилага тази терапия."

По думите на Енчев апитерапевтите у нас са намалели значително, а преди 30 години ние заедно с руската школа страната ни е била център за обучение, без да се подценява и ролята и мястото на китайската школа по апитерапия. 

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени