Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Владетелите на България“ – панорама на родната история

Ново българско издание предлага над 150 оригинални илюстрации, около 50 карти, познати и неизвестни места и съкровища, които проследяват хронологично живота на българските владетели. Енциклопедията „Владетелите на България“ излезе в навечерието на 3 март и представя цялостна панорама на личностите, отговорни за прогреса и съхраняването на нацията ни през вековете.

След книгите „Българите! Забравените постижения“ и „Ние сме животните“ Делян Момчилов и илюстраторът Стен Дамянов обединяват знания и желание с проф. Пламен Павлов, за да дадат кратък, но обективен поглед върху образите на повече от 81 владетели. В близо 300 страници те правят опит да съберат хилядолетната ни история. От легендите до XX век. От древните траки, през древните българи и Стара Велика България, Първото и Второто българско царство, до Модерна България и епохата на Третото българско царство. Историята е представена чрез кратка, но изчерпателна информация и илюстрации, които провокират читателите да погледнат на българските владетели като на живи хора, а не като на „изсушени образи от миналото“.

„Идеята се роди от една линийка, която майка ми донесе от Британския исторически музей, където в рамките на 25 см са успели нашите приятели от Великобритания да поберат голяма част от техните монарси. Вкарвайки тази идея в контекста на българската история, комбинирайки експертизите на проф. Пламен Павлов и невероятния талант на Стен Дамянов, се роди идеята за книга, която да проследи кратичко, простичко, но наистина поднесена по един доста интересен начин хронологията на българското величие през вековете“ сподели във „Време и половина“ Делян Момчилов, един от авторите на енциклопедията и основен инициатор за нейното съществуване. Според него тя може да бъде разглеждана и като учебник по лидерство.

Книгата говори и за столиците, съкровищата, националните символи и гербовете на България. Тя съдържа, както каза проф. Павлов в ефира на програма „Христо Ботев“, цялата непрекъсваемост на държавната идея, „а идеята за владетеля е идеята за държавата“.

„Освен че е призвана да вдъхновява, да образова и да поощрява мисленето, тя задава въпроси, на които човек може сам да си задава отговори. Хубаво е, че независимо от отлаганията се появява в навечерието на националния празник, защото не само на националните празници, но е хубаво периодически, да не кажа 24 часа в денонощието, да мислим кои сме ние, защо сме такива, къде отиваме и да бъдем по-взискателни към държавата, но и по-взискателни към себе си. Тази книга, без да го е поставила като мото, мисля, че го внушава“, допълни още историкът.

Повече за „Владетелите на България“ Делян Момчилов и проф. Пламен Павлов разказват в звуковия файл.