Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ налагат санкции срещу 7 руски представителите заради Навални

| обновено на 02.03.21 в 21:29

Съединените щати наложиха санкции на 7 висши руски държавни служители, сред които и директорът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников. Причината - отравянето с Новичок на критика на Кремъл Алексей Навални миналата година. 
По-рано днес, Европейският съюз наложи подобни санкции на началниците на четири силови структури на Русия заради ареста и присъдата на Навални. 

В понеделник и CNN съобщи за предстоящи подобни санкции.

Руският външен министър Сергей Лавров зави по-рано във вторник, че Москва ще отговори на всяко действие, предприето от САЩ.

Междувременно държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви във вторник, че Вашингтон търси "възможности да направи повече" с Русия по множество въпроси, като глобалната сигурност и стратегическата стабилност на бизнеса, като същевременно "се противопостави силно" на "агресията" на Москва.

Антъни Блинкън

Говорейки в Apple подкаста You and Me Both на Хилари Клинтън, Блинкън каза, че Държавният департамент е "по средата на прегледа на редица груби действия, които те (Русия) са предприели“, включително кибератаките над американската компания SolarWinds, преследването на Алексей Навални и твърдяната за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 и 2020 г., което е "неприемливо за нас".

Въпреки всички това, той подчерта, че "едно от първите неща", които е направил президентът Джо Байдън е било удължаването на Новия договор за стратегическо намаляване на въоръженията (Нов СТАРТ), което беше "много добро нещо и за двете страни".

Антъни Блинкън също така каза, че САЩ трябва има подход към Китай "от силна позиция" и потвърди позицията на Байдън по отношение на многостранността и съюзите като "източник на сила в отношенията с Китай".

"Когато носим колективната тежест на нашите партньорства и съюзи, за Китай ще е много по-трудно да ги игнорира“, заключи той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!