Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Аркадий Островский: Главният мит на сегашната руска пропаганда е, че демокрацията не е за Русия

Горбачов е напълно прав, че няма друг път за Русия освен демокрацията, смята той

Снимка: Васко Михайлов

Последният генерален секретар на ЦК на КПСС и първи и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов празнува днес 90-ата си годишнина.

"Горбачов мислеше, че системата може да се реформира. Очевидно той продължаваше да живее с появилата се за първи път през 60-те години в Чехословакия идея за „социализъм с човешко лице“. Той се опитваше да реформира Съветския съюз в съответствие със собствените си представи за това кое е добро и кое лошо. А представите му, между другото, бяха правилни. Естествено системата, която се крепеше на репресиите и лъжата, не можа да понесе това". Това каза пред БНР Аркадий Островский - автор на книгата "Русия от Горбачов до Путин".

"Когато става дума за обвинения за разпада на Съветския съюз, то се предполага, че Съветският съюз е бил нещо хубаво, което някой е разрушил поради някаква причина и е виновен за това. Мисля, че мнозина ще кажат благодаря на Михаил Сергеевич Горбачов за това, че сложи край на съветския режим, може би без самият той напълно да разбира какво прави. Разбира се, че започнатите от него реформи на съветския режим наистина доведоха в крайна сметка до разпад на съветската империя. Оказа, че режимът се крепи на две основни подпори – насилието и репресиите и лъжата и пропагандата. Когато тези подпори поддадоха, то зданието започна да се руши". 

Аркадий Островский припомни, че в Съветския съюз нямаше частна собственост и право на частна собственост:

"Така хората на власт не разполагаха с механизъм, чрез който да предадат статута и материалното си положение на децата си. Мнозина възприеха горбачовите реформи, защото видяха в тях възможност да придобият собствеността, която управляваха. Това беше много важен стимул за огромна част от кремълската номенклатура, която подкрепи реформите на Горбачов".  

Островский беше категоричен, че главната идея на Горбачов е била, че ценността на човешкия живот и човешките ценности като цяло са по-важни от всякаква геополитика, ефимерни държавни интереси и т.н. Че преди всичко е човекът, а не държавата.  

Според него на запад се отнасят с по-голямо уважение към Михаил Горбачов, отколкото в Русия:

"Не само с уважение, но и с благодарност, защото той даде свобода на повечето страни в Източна Европа, на Балканите. Повечето страни от бившия съветски блок се възползваха от тази свобода. Възползваха се така, както можаха, но безспорно никой не поиска да се върне обратно в Съветския съюз. В западноевропейските страни също са благодарни на Горбачов, защото прекрати Студената война. Тя приключи не защото американците имаха повече ракети, а защото Горбачов не искаше повече да воюва. Той смяташе, че човешкият живот е по-важен от надпреварата във въоръжаването.  

Отношението към Горбачов в Русия е много сложно, сред голяма част от хората – много негативно. Донякъде това е резултат от кремълската пропаганда. Донякъде го обвиняват за това, че Русия не успя да се възползва изцяло от свободата, която ѝ беше дадена".  

В едно свое интервю Горбачов беше заявил, че единственото възможно бъдеще за Русия е демокрацията:

"Повечето нормални хора искат добър живот, интересна работа, закони, да не ги унижават и бият, децата им да имат добро образование и добро здравеопазване. В този смисъл не мисля, че има руснаци, китайци или каквито и да било други хора, които вървят по улицата и си казват „колко би било хубаво да ни набият с палки по главата“. Мисля, че руснаците искат същото, което искат обикновените хора в Западна или Източна Европа. Това, че демокрацията не е за Русия е главният мит на сегашната руска пропаганда, която се опитва да оправдае по този начин икономическата и морална корупция, обяснявайки на всички, че това е някаква особена страна. Очевидно главната ѝ особеност е, че трябва да се строят големи дворци зад високи огради, да не се разрешава на хората да излизат на улицата, да се изпраща срещу тях „Росгвардия“ и т.н. 

Мисля, че Михаил Сергеевич Горбачов е напълно прав, че няма друг път за Русия освен демокрацията. В последния документален филм за Горбачов на режисьора Виталий Мански , Мански казва, че перестройката не се е увенчала с нищо, на което Горбачов отговаря, че перестройката още не е започнала или едва сега започва. Затова мисля, че Горбачов е прав. Мисля и се надявам, че в близките няколко години ще видим завръщане към идеите, които Горбачов формулира в средата на 80-те години". 

Интервю на Ангел Григоров с Аркадий Островский и откъс от интервю на Мира Стефанова с Михаил Горбачов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.