Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илко Стоянов: До 2-3 години в България може да има качествени политици от ново поколение

Илко Стоянов
Снимка: Личен архив

До две-три години в България може да има качествени политици от ново поколение и с ново мислене. Това твърди адвокат Илко Стоянов, областен лидер на партия "Има такъв народ" за Благоевград, който е единственият местен водач на кандидатска листа от партиите, които според социолозите влизат в следващия парламент. 

Стоянов е разпознаваем в местната политика като принципен човек, чиито решения не са емоционални, но категорични. Преди три години напусна ОбС в Благоевград след провала на идеята за местен референдум относно бъдещето на археологическите разкопки, които учени и местните жители разпознаха като древното селище Скаптопара. Известният адвокат беше заместник-кмет на Петрич, след което пое предизвикателството да се върне в политиката. Убеден, че допитването до народа е най-добрият лек срещу лицемерието на политиците от прехода:

"Пряката демокрация е един от основните принципи, които аз споделям. ... Първата ни стъпка на "Има такъв народ" ще е да изпълним това, което хората пожелаха на националния референдум".

В благоевградската листа на „Има такъв народ“ имената са 15. Хора с международна кариера - като професорът по медицинска и невропсихология Иванка Асенова. Но не така популярни в политиката. 

Интервюто на Кети Тренчева с Илко Стоянов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна