Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Комисията по отбрана одобри създаването на киберкомандване

Снимка: Добромир Видев, БНР

Комисията по отбрана одобри на второ четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Една от промените предвижда създаването на киберкомандване и за логистична поддръжка.   

Без дебати минаха текстовете, сред които и за създаване на командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана. Заместник - началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев обясни, че това е част от концепцията, според която и НАТО обяви киберпростнството като част от зоната да сигурност.  

"Правим го заради реалностите, които са в наши дни. Ние следваме партньорите, но следваме преди всичко реалността".

С другите промени началникът на отбраната ще може да разработва планове за действие на Въоръжените сили, активиране на силите. Той ще може да поставя задачи и на„Военна полиция“.Прецизира се и разпоредбата, която е свързана с условията запреминаване и пребиваването на съюзнически въоръжени сили на територията на страната при извънредно положение. Очаква се промените да бъдат гледанив четвъртък. Комисията не прие предложена от ГЕРБ в последния момент промяна в Закона за земеделските производители. През заключителните разпоредби в Закона за отбраната се предлагаше дружества да получават при определени условия от общинските съвети земи за изпълнение на инвестиционни проекти, които за от значение за националната сигурност.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.