Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

5,6 млн. лв. на 86 компании в туризма изплати ресорното министерство

Снимка: Ани Петрова

Министерството на туризма изплати повече от 5,6 млн. лв. на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност. Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност 51 млн. лв.

Това е първото плащане към туроператори, с което следва да бъдат обезщетени потребителите за неосъществени пътувания в периода 13 март - 31 декември 2020 г., посочват от ведомството.

Най-малката сума, която ще бъде преведена, е в размер на 600 лева, а най-голямата надхвърля 711 хиляди лева.

Размерът на  еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет съгласно Закона за счетоводството.

Предоставената помощ е за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти. Кандидатстването по мярката продължава.

Подаването на заявленията се извършва по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и придружителните документи чрез Системата за управление на националните инвестиции.

До момента общо подадените заявленията са близо 600 на стойност над 31 милиона и 611 хиляди лева.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.