Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Горбачов стана на 90 години под карантина

Михаил Горбачов през февруари 2016 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последният генерален секретар на ЦК на КПСС и първи и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов празнува днес 90-ата си годишнина. Руският президент Владимир Путин вече поздрави рожденика.

В поздравлението си Путин отбелязва големия професионален и жизнен опит на Горбачов, неговата енергия и творчески потенциал.

Бащата на гласността и перестройката беше начело на Съветския съюз от 1985 г. до окончателното му разпадане през 1991 г.

Горбачов вярваше в идеята за социализъм с човешко лице и се опитваше да реформира Съветския съюз, като освободи дисидентите, върна частната собственост, премахна цензурата в медиите и отмени член 6 от конституцията за водещата роля на комунистическата партия.

„Живеем в нов свят: край на Студената война, спряна е надпреварата във въоръжаването и безумната милитаризация на страната, която разруши нашата икономика, обществено съзнание, морал. Премахната е заплахата от световна война“, заяви Горбачов в последната си реч, произнесена на 25 декември 1991 г. На следващият ден Съветският съюз официално прекрати съществуването си. 

Днес поздравления дойдоха от цял свят – като и руският президент Владимир Путин, и американският лидер Джо Байдън, и германският канцлер Ангела Меркел изпратиха своите най-добри пожелания, каза говорителят на Горбачов.

"Той е под карантина в болница по време на пандемията", допълни  Владимир Поляков, говорител на фондация "Горбачов", пред Франс прес.

"Това му омръзна, както и на всички нас", посочи Поляков. Горбачов, който отбеляза деня със семейството и приятелите си, получи "купчина" съобщения от цял свят, каза още Поляков.


Снимка от 15 юли 1990 г. показва западногерманският канцлер Хелмут Кол, президентът на Съветския съюз Михаил Горбачов и министърът на външните работи на Западна Германия Ханс-Дитрих Геншер, докато разговарят в градината на къщата за гости на Горбачов със съветския външен министър Едуард Шеварднадзе. В центъра е Раиса Горбачова, а до нея е западногерманският финансов министър Тео Вайгел. Те са обсъждали договореностите за обединението на Източна и Западна Германия. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!