Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови трибагреници се веят над къщите в Драгановци

Снимка: Бояна Петрова

Нови трибагреници се веят над къщите в габровското село Драгановци. Жителите му, които се славят с това, че са родолюбци, подменили изпокъсаните знамена, за да посрещнат достойно 3-ти март.

Село Драгановци е на главния път между Габрово и Севлиево. На всеки, преминавал оттам е правило впечатление, че над почти всяка къща се вее българският трибагреника. В селото постоянно живеят 300 души и се славят с това, че са родолюбци. За да посрещнат достойно националния празник, за поредна година от читалището купили нови знамена. 45 трибагреника са за смяна, казва читалищната председателка Ружка Пейчева. Някои още не са поставени на пилоните, защото стопаните на къщите не са се завърнали след зимата

"Бяха се изпокъсали, но сега поставихме там, където живеят хора, хубави, нови байраци. Това си е традиция. Докато можем, ще я поддържаме".

Драгановци отдавна си е спечелило името „селото със знамената“. Така е вече 15 години, след спонтанното желание на местни жители да извисят над дома си българския трибагреник.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!