Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат оставката на Никола Стърджън

Никола Стърджън, първи министър на Шотландия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън бе призована да подаде оставка след като се появиха нови документи, повдигащи въпроси за нейното участие в сагата с Алекс Салмънд и уличаващи я в даване на неверни показания. В сряда Стържън ще бъде разпитана в парламента.

Съдебната битка на шотландското правителство с Алекс Салмънд - предшественик на Никола Стърджън – изглежда ще бъде загубена, твърдят адвокати на правителството. 

Нови доказателства от двама свидетели също поставят под въпрос версията на Стърджън за събитията. Някогашните съюзници Стърджън и Салмънд си отправят взаимни нападки във връзка с делото срещу Салмънд, който бе съден и оправдан миналата година по обвинения в сексуално посегателство. 

Тогава Върховният граждански съд постанови, че начинът, по който шотландското правителство е подходило към въпроса със Салмънд е бил незаконен, а самият Салмънд заяви, че е жертва на „лов на вещици“. Шотландските консерватори сега заявиха, че вече няма съмнение, че Никола Стърджън е лъгала пред парламента и е нарушила кодекса на министерско поведение няколко пъти. Партията заяви, че ще внесе вот на недоверие в първия министър.

Депутат от шотландската Лейбъристка партия каза, че новите документи показват, че правителството „не може да защити“ начина, по който се е отнесло към обвиненията за сексуален тормоз към Салмънд. Стърджън по-рано отхвърли обвиненията, че е нарушила министерския кодекс и очаква възможността да изложи нейната версия.

Освен това тя отхвърли твърденията на Салмънд, че близки до нея хора са заговорничили срещу него, за което няма доказателства, според нея, и обвини от своя страна нейния предшественик, че създава „алтернативна реалност“. Салмънд твърди, че Стърджън е излъгала за провеждани между двамата срещи.

 Ако Стърджън бъде уличена в лъжа в парламента и нарушение на министерския кодекс на поведение, тя би трябвало да подаде оставка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!