Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 143 години от Освобождението

| обновено на 03.03.21 в 21:51
Снимка: БГНЕС

Днес честваме Националния празник на България. 143-годишнината от Освобождението беше отбелязана с редица прояви в цялата страна. 

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските войни, загинали за свободата на България на връх Шипка.


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чийто патронаж се провеждат честванията за 3 март в Габрово, се изкачи на връх Шипка и оттам пожела на българите „много, много здраве“: „Нека да имат високо самочувствие, защото България е древна държава с дълбоки корени и с, надявам се, прекрасно бъдеще“. 

Тържествената церемония на Шипка беше отменена от домакина  - община Габрово, заради опасността от разпространение на коронавируса. Въпреки това в знак на признателност към загиналите за свободата на България хиляди хора изкачиха историческия връх. Отмяната на официалното честване провокира и поредна критика от страна на президента Румен Радев към правителството, която той отправи в слово пред хилядите българи, събрали се на Шипка.

В подножието на върха от сутринта започнаха да се събират групи, дошли от двете страни на Балкана. В слънчевия ден много хора бяха предпочели да тръгнат по туристическите пътеки или да стигнат с велосипеди, вместо с автомобили, с които придвижването в такива дни е трудно.

От далеч се виждаха разветите знамена, а под тях вървяха и млади, и възрастни:

„От град Шипка до тук. Много силна група“;

„С дете на ръце реших да се изкача 5-6 километра. Трябва да предаваме нещо хубаво на децата си“;

„Реших да дойда с украинското знаме, защото фактически на този хълм за нашата свобода са загинали много украинци“, казаха граждани ред микрофона на БНР.


Отмяната на официалните тържества - пореден повод за напрежение между властите.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева смени първоначално обявения маршрут за посещението си и се изкачи рано сутринта на връх Шипка:

"Човек винаги трябва да се качи един път в годината на Шипка, дори и да не е на този ден, за да почувства силата, да почувства какво са мислили и как са се чувствали героите, опълченците - войните, които са загинали там за свободата на България", каза Караянчева.

Тя напомни, че честването на Шипка се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание, но официалните тържества са отменени.

При пристигането си на историческия връх президентът каза пред журналисти, че властта отново се е опитала да постави под карантина националната ни памет и благодари на всички, извървяли пътя до Паметника на Свободата.

Множеството от хора на връх Шипка не носеха предпазни маски, нито успяваха да спазват дистанция помежду си. Съветите на здравните власти коментираха така:

„Планината е здраве. И на здравните власти го казвам“, отбеляза участник в тържествата.


На Шипка - 3 март 2021 г.

За Националния празник в цяла България бяха организирани гвардейски церемонии, на които много хора заведоха и децата си.

В София се състоя церемония по издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния воин, в която участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В 12:00 ч. беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството. 


Тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" в София беше кулминацията на честванията по случай Националния празник. 

Участваха Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, както и официални лица. Програма "Хоризонт" предаде церемонията пряко.

Пред паметника на „Цар освободител“ бяха поднесени венци и запалени жертвеници.

Президентът Румен Радев посочи в словото си, че 3 март е ден за почит и единение „около историческата истина, около идеала на Левски, в който Българите не се делят по вяра и произход, нито по сан или богатството, а заедно градят чистата и свята република“:

„Свободата и справедливостта никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да ги отстои, за да ги завещае на следващото. Вечна памет за героите! Да живее България!“

Командващ на тържествената заря-проверка беше бригаден генерал Станимир Христов – директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна