Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камбанен звън ще даде началото на честванията за 3 март в Плевен

Снимка: БТА

Тържествен камбанен звън от всички плевенски храмове в 12.00 часа ще огласи началото на ритуала по повод Националния празник. На централния площад "Възраждане", в присъствието на почетна рота от Плевенския гарнизон, под звуците на химна ще бъде издигнат българският трибагреник, след което пред Вечния огън в параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец" ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към паметта на загиналите за освобождението на града и България опълченци и воини от многонационалната Руска армия. 

В деня на националния празник всички музеи ще бъдат с вход свободен. В Панорама "Плевенска епопея 1877г." ще се влиза само с маски на малки групи на 15 минути. Освен панорамното платно интерес предизвиква и ценна икона. Уредникът  Галин Димитров:

"В Сан Стефано, малко след подписване на мирния договор, делегация, която е начело със софийския митрополит Мелетий, поднася икона. На нея има табела, на която е написано че се поднася на главнокомандващия Николай Николаевич е в знак на най-дълбоката признателност."



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!