Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Златков: Да излезем от опростения разказ в учебниците по история

Историкът подчерта, че Освобождението се дължи на българския народ

„Моята българска история“ е проект на move.bg с акцент върху личния прочит на история. Историкът Ангел Златков е вдъхновител и координатор на проекта. 

„Трябва да се показва контекстът на събитията, да излезем от опростения разказ в учебниците по история, да погледнем какво стои отвъд... Сан Стефано е мит, който се създава от Руската империя, за да се напомня на поколенията, на тогавашните политици, че мисията за освобождението на славяните, на българите, историческата мисия е поверена на Русия и само чрез нея може да се осъществи... Българското освобождение се дължи на българския народ“. 

В предаването „Преди всички“ Златков поясни, че при подписването на Санстефанския мирен договор Русия и Османската империя са били наясно, че договорът не е окончателен: 

Санстефанският договор е направен така, че да не може да остане, противоречи на всички договорки на Русия с Великите сили. Неговите граници са определени така, че да предизвикат недоволство навсякъде... Дори след Руско-турската война българи и турци продължават да живеят заедно. Животът продължава и след войната. Когато провеждаме политики в настоящето, трябва да мислим, че на следващия ден ще продължаваме да живеем заедно“. 

Интервюто с Ангел Златков можете да чуете в звуковия файл.