Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В родопското село Момчиловци ще бъде поставен барелеф на музиканта Тодор Пичуров

Тодор Пичуров
Снимка: личен архив

През 2021 г. се навършват 100 години от рождението на известния и обичан музикант Тодор Пичуров. Родените през 1971 година в родопското село Момчиловци правят барелеф по повод вековния юбилей.
Всяка година 50-годишните в родопското село Момчиловци правят различни инициативи - дар на селото, с които да съхранят историята си, да надградят постигнатото, и да възпитават и облагородяват подрастващите поколения.

"Традицията в Момчиловци е отпреди 20 години. Набор 1952 постави началото на тази инициатива. Сега набор 1971 - 50 годишните  предложиха и поеха инициативата да се направи барелеф на Тодор Пичуров. Той е кларинетист, музикант не само в Момчиловци, но е известен и в България. През 2021 година се навършват 100 години от рождението на незабравимия родопски музикант и затова решихме съвместно с отбелязването на годишнината му да направим и този барелеф, който ще бъде дар от нас 50-годишните“, каза секретарят на читалище „Светлина“ Васка Мавродиева.

Барелефът на Тодор Пичуров до кръста, свирейки на кларинета, ще бъде монтиран на стената от дясната страна на читалището. Изработката ще бъде съобразена с фасадата на читалището, от дялан камък, допълни още Васка Мавродиева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени