Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Барзова, WWF:

Незаконният дърводобив у нас достига до една трета от общия

Снимка: СИДП

Незаконната сеч носи около 150 млн. лева годишно на бракониерите в България. През последната половин година само в Световния фонд за дива природа (WWF) -България“ са подадени над 30 сигнала по телефон и по имейл, съобщи пред Радио София Яна Барзова от организацията. Още около 30 сигнала са подадени и чрез мобилното приложение, пуснато през август 2020 г.

От WWF-България изготвят 5-годишни национални доклади за незаконен дърводобив.

Последният доклад е от 2018-а и според данните в него незаконен е от 25 до 33% от общия дърводобив.

Яна Барзова обясни как можем да подаваме сигнал, след като сме се убедили, че даден дърводобив е незаконен. Добре е да знаем и сайта на Изпълнителната агенция по горите, където са публикувани регистри на позволени сечи.

Случаите, които стигат до съд или до ефективни наказания са изключително малко, а събираемостта на глоби – ниска (около 30% за 2020 г.), а това създава чувство за безнаказаност у извършителите, подчерта Яна Барзова.

С нея разговаря Гергана Пейкова.

  • От 2014 г. по силата на резолюция A/RES/68/205, приета на 20 декември 2013 г. от Общото събрание на ООН, днес се отбелязва Световният ден на дивата природа. Целта е да се насочи вниманието на обществеността към многообразието и красотата на дивата фауна и флора и за да се повиши степента на информираност за дейностите за защита на дивата природа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени