Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната библиотека ще предлага на младите иновативни програми за усвояване на цифрови умения

Столична библиотека
Снимка: Радостина Билярска

През последните години Столичната библиотека открива нови иновативни пространства за цифрови знания и умения за младите хора от 14 до 28-годишна възраст, които са 60% от читателската ѝ аудитория. Всяка година интересните образователни кампании, атрактивните културни инициативи и арт формати на библиотеката се посещават от близо 500 хиляди потребители като голяма част от тях са ученици и студенти.

Столичната библиотека стартира за младите хора модерно библиотечно пространство с различни форми на интелектуални обучения и дигитални креативни занимания за споделяне на иновативни идеи в цифровото общество, за създаване на успешни интерактивни продукти в творческата индустрия. Глобалният актуален синергичен образователен модел -„EDUTAINMENT“ обединява неформалното образование и атрактивната игра, усвояването на нови знания с творчески активности и забавления.

„През последните години аудиторията на Столичната библиотека се увеличава. Преди 5 години тя беше 34 хиляди, сега вече е 64. Почти удвояваме. Най-важното за нас е, че се увеличава младата аудитория, младата читателска публика - предимно децата и учениците, които са и наш приоритет. Ние полагаме изключителни усилия и имаме голям ангажимент точно към учениците и децата. Неслучайно през последните години библиотеката създава нови иновативни пространства за цифрови знания и умения за младите хора от 14 до 28 години“, каза в предаването „Закуска на тревата“ Юлия Цинзова, директор на Столичната библиотека.

Тийн лабораторията ще предлага на младите хора иновативни програми за усвояване на разнообразни цифрови умения в областта на интерактивни изкуства като дигитализиране и креативно представяне на книжовното наследство, графичен дизайн, 2D и 3D моделиране и анимация, създаване на VR/AR реалност, Game design и др.

За първите 2 месеца на 2021 година читателите на библиотеката са се увеличили с около 2000, около 62 хиляди заети книги:

При нас също има увеличено търсене и засилен интерес към темите екология, природа, хранене, здравословен начин на живот, пандемия, епидемия“.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!