Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Събев: Имаме отговорност към българската земя

Успехът в зърнопроизводството се плаща с национален дефицит във всичко останало, смята икономистът

Димитър Събев
Снимка: Иван Русланов, БНР

През годините в България се постъпили значителни средства от Европа по линия на общата селскостопанска политика. До края на 2019 година по програмите за плащане на площ и за развитие на селските райони - около 10 млрд. евро, а ефектът от това е укрепяване на стопанствата, изчезване на породата на малкия и на средния фермер, нарастване на икономическото влияние върху политическите решения“. 

Това обобщи пред БНР Димитър Събев, доктор по икономика, независим изследовател на екологичната икономика, създател на сайта bodil.bg, автор на книгата „Унизената земя“. Той е автор на българската част в последния доклад, представен в Европейския парламент, за това къде отиват парите на Европейския съюз в селскостопанската политика. 

Той посочи, че европейските пари отиват при милионери, които се стараят да бетонират своите позиция и привилегии

„Винаги когато кажеш цялата истина за България, правиш ли добро. Поемам риск да бъда нарочен за лошия... Имаме отговорност към тази земя, не сме само като икономически субекти, които да извлекат максималната печалба и после да я оставят. Заблуждаваме се, като си мислим, че земята е вечна. Загубили сме живата си връзка със земята. При нас сега има ударно печелене с прилагане на огромно количество торове, химикали, това не може да продължи вечно... Има допуснати доста грешки, стопанството тръгна в лоша посока. Не може за една година да хвърлим семето и да пожънем резултат, трябва всичко да се случва бавно и равномерно, да се използват различни стратегии“. 

В предаването „Преди всички“ икономистът подчерта: 

Успехът на нашето селско стопанство в зърнопроизводството се плаща с национален дефицит във всичко останало“. 

Интервюто с Димитър Събев можете да чуете в звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна