Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Властта принадлежи на народа, но той трябва да я отстоява

Снимка: пресцентър на президентството

Въпреки че тържествата на Шипка официално бяха отменени заради пандемията, хиляди хора изкачиха историческия връх в знак на признателност към загиналите за свободата на България.

На Шипка отидоха и президентът Румен Радев, и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Последните 100 стъпала до Паметника на Свободата бяха изпълнени от хора с развети трибагреници, дошли от различни краища на страната. Част от множеството скандираше по-рано името на президента. Чуха се и възгласи „оставка“.

В словото си държавният глава се обърна към дошлите на празника, пренебрегнали съветите на здравните власти: „Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си. С вашето присъствие тук, скъпи съотечественици, вие помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, изпита по морал и изпита по демокрация. Защото властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне“.

Словото на президента завърши с думите на Апостола: „Дела трябват, а не думи“.

По-рано днес на Шипка пред подвига на героите се поклони и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чийто патронаж обичайно се организират честванията тук, на върха, а след това участва и в отбелязването на 3-ти март в Габрово.

Към 12 и 30 часа тържествената част на историческия връх Шипка пред Паметника на Свободата приключи. Мнозинството от хората, дошли да поднесат цвете и да честват 143 години от Освобождението на България, продължиха с разходка в националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, където днес входът до 18 часа е свободен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени