Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цифрови карти показват времевите и пространствените аспекти на исторически събития

| обновено на 03.03.21 в 13:23

Николай Дунев е част от сайта на фондация „Историческа карта“. Идеята е цифрови карти да пресъздават времевите и пространствените аспекти на исторически събития. Показват как се появяват определени обекти, как се е променяло населението, как са се променяли избирателните нагласи. 

„Това е таблица с много информации. Съответната цифрова стойност се визуализира на конкретно място в съответния цвят. Накрая се вижда карта, но зад нея е голяма таблица с масив от информация“. 

Началото на проекта е положено преди пет години, а интересът продължава да расте. 

Все повече се използват карти и развитието на цифровите технологии позволява по-лесното им създаване... Ключовата идея беше да се представи историята по по-лесен начин. Могат да се наслагват различни пластове по различно време“. 

Според Дунев Освобождението е „вътрешно усещане, което трябва да поддържаме и да развиваме“

Сайтът на фондацията е spatium.bg. От латинската дума spatium, която означава пространство или отрязък от време, „защото картите показват пространството в отрязък от време“.  


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.