Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Билярски: За датата на един национален празник е важна традицията

Проф. Иван Билярски
Снимка: Личен архив

3-ти март безспорно е важна дата, има традиция. Но какво бележи тази дата? Тя бележи сключването на един договор между Русия и Османската империя, който противоречи на предварителните договорки и е ясно, че няма да продължи да бъде действащо нещо, той е пропаганден“. Това отбеляза пред БНР проф. Иван Билярски - медиевист, историк и юрист от Института по история на БАН. 

По думите му дали има по-добра дата за национален празник - това трябва да се разгледа от няколко гледни точки

„24-ти май не е никакъв ден, празникът на светите братя Кирил и Методий е на 11-и май. 6-и септември е проблемна дата, защото се нарушава договора, който дава правната основа за повторно учредяване на българската държава, който създава невъзможност за автономия на България. По-подходящ би могъл да бъде денят на обявяването на независимостта. Проблемът при него е, че няма традиция“.  

В предаването „Преди всички“ проф. Билярски допълни:  

„Никой не може да подценява жертвите. Не трябва да се използва и за пропаганда, защото се опорочава самата жертва. Въпросът за жертвата и нейната политическа употреба е много отдавнашен. Рационално трудно може да бъде обосновано това да се легитимира налагането на воля на едно лице върху друго. Винаги действат религиозни или квази религиозни причини“. 

Интервюто с проф. Иван Билярски можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна