Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партията на Виктор Орбан напуска групата на ЕНП в Европарламента

| обновено на 03.03.21 в 14:37
Виктор Орбан
Снимка: БГНЕС

Eвродепутатите от унгарската партия ФИДЕС вече не са част от политическата група на Европейската народна партия. Това стана, след като на днешното си заседание депутатите от групата приеха с огромно мнозинство правила, чрез които се допуска цяла национална делегация да бъде отстранена от нея.

Досега беше възможно изключването на отделен член, но не и на цяла група, уточни за "Хоризонт" депутатът Радан Кънев от Европейската народна партия.

Според новите правила една национална делегация може да бъде изключена, ако мнозинството реши, че има непреодолими различия по основни политически въпроси, добави той:

"Тъй като срещам отдавна и особено в днешния ден критики, че това е едва ли не отстраняване на несъгласни по отделни или дребни политически въпроси, това разбира се, първо не е възможно, второ не е в ничий интерес".

Какво се случи след приемането на новите правила:

"И незабавно след това гласуване, господин Орбан уведоми първо по телефона, а после в писмен вид ръководството на парламентарната група на ЕНП, че депутатите от ФИДЕС напускат групата".

Справка на "Хоризонт" показа, че това не се отразява на общото мнозинство на проевропейските групи в Европейския парламент, нито на Европейската народна партия, която остава най-голяма политическа сила в него.

Вероятно е обаче оттеглилите се да се присъединят към групата на Европейските консерватори и реформисти, което пък ще изравни тази група с групата на зелените - Европейски свободен алианс, и така двете ще делят петото място в Европарламента.

От две години членството на ФИДЕС в партията е замразено. Нейните депутати обаче продължаваха да бъдат членове на най-голямата политическа сила в Европейския парламент.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна